• Máme novú webovú stránku školy!

          • Oznamujeme všetkým žiakom, rodičom, učiteľom a celej verejnosti, že sa nám konečne podarilo spustiť celkom novú webovú stránku školy na adrese:

            www.sps-dopravna.sk

            Veríme, že sa Vám bude páčiť a že budete zhovievaví pri zistení prípadných nedostatkov. Na stránke neustále pracujeme.

             

          • Deviatakom, ich rodičom a ostatným záujemcom o štúdium

          • Ako iste viete, našim pôvodným zámerom bolo ešte pred prijímačkami na našu školu sa s Vami osobne stretnúť a ponúknuť Vám dva termíny bezplatnej prípravy na prijímacie skúšky z matematiky a slovenského jazyka.

            V dôsledku mimoriadnej epidemiologickej situácie, kedy je vyučovanie na školách prerušené až do odvolania sa pravdepodobne osobne nebudeme môcť stretnúť v plánovaných termínoch.

             Milí deviataci,

            keďže sa učíte z domu, určite si nájdete čas a pozriete si, ako vyzerá náš test na prijímacie pohovory z matematiky a tiež so slovenčiny. Napísali sme Vám k nim aj zopár našich poznámok a nájdete aj správne odpovede:  https://www.sps-dopravna.sk/

          • Portál "Učíme na diaľku"

          • Vážení učitelia, rodičia, žiaci,

            dnes spustilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR novú webovú stránku, kde nájdete všetky relevantné informácie, ktoré sú pre Vás dôležité v súvislosti s aktuálnou situáciou 

            http://www.ucimenadialku.sk/.

            Jeho tvorcovia veria, že tam nájdete všetko, čo Vás zaujíma, prípadne môžete klásť otázky, na ktoré nenájdete odpovede J

          • Usmernenie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR

          • Podľa nového usmernenia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu aj naša škola zostane zatvorená až do odvolania. Rozhodol o tom Úrad verejného zdravotníctva SR reagujúc na opatrenia týkajúce sa zabránenia šíreniu nového koronavírusu. Študenti pokračujú v dištančnom vzdelávaní z domu.

            Písomné maturity" sa v tomto školskom roku neuskutočnia, interná časť maturitnej skúšky, teda "ústne maturity", by sa mala konať najskôr do dvoch týždňov od obnovenia výučby, najneskôr v termíne do 30. júna 2020.

            Upozorňujeme štvrtákov, aby sledovali oznamy na našej stránke edupage, kde sa včas dozvedia aj organizáciu a termín „praktickej maturity“.

          • Oznam pre žiakov

          • Upozorňujem žiakov školy, že momentálna situácia - ktorá spôsobila zatvorenie škôl a prerušenie prezenčného štúdia - neznamená, že sú prázdniny. Ide o zmenu spôsobu štúdia z prezenčného na tzv. dištančné, teda na diaľku.

            Odovzdávanie úloh, zadaní a projektov v termínoch stanovených učiteľmi  je pre všetkých povinné. V opačnom prípade budem nútená postupovať v zmysle platného Školského poriadku.

            Verím, že tomu všetci rozumiete a želám pevné zdravie.

            Ing. Lýdia Haliaková, riaditeľka

          • Zmena v projektoch ERASMUS+

          • Vážení rodičia a žiaci, zapojení do programu ERASMUS+,

            v súvislosti s vyhlásením mimoriadnej situácie a vydaním usmernenia MŠVVaŠ SR v súvislosti so šírením koronavírusu oznamujeme, že až do odvolania nebudú organizované žiadne stáže ani krátkodobé výmenné pobyty v zahraničí v rámci projektov ERASMUS+. Bezpečnosť a zdravie žiakov a učiteľov sú prioritou a preto budú plánované stáže a pobyty odložené na obdobie, až sa situácia v Európe ukľudní.

            Nemusíte sa ale báť, o plánované akcie v rámci schválený projektov neprídete. Podľa vyjadrenia Európskej komisie môžu byť z dôvodu pandémie koronavírusu termíny ERASMUS+ stáží a výmenných pobytov presunuté a projekty predĺžené až o 12 mesiacov.

            O nových termínoch stáží a výmenných pobytov budete včas a v dostatočnom predstihu informovaní na našej stránke, resp. triednymi učiteľmi.

          • Povinná literatúra zo SJL na Trojke

          • Milí žiaci, najmä štvrtáci, pripravujúci sa na maturitu,

            keďže hrozba koronavírusu dočasne zatvorila aj našu školu a posunula aj termíny maturít,  RTVS zareagovala na mimoriadne voľno zmenou vysielania televízneho programového okruhu Trojka, a to zaradením do vysielania inscenácií, ktoré sú súčasťou povinnej literatúry a často aj maturitných otázok. Môžete si  v pracovných dňoch od 16. 3. - 27. 3. 2020 pozrieť na STV 3 nasledovné adaptácie diel slovenskej alebo svetovej literatúry:

            Dobrodružstvo pri obžinkoch

            Kolíska

            Tri gaštanové kone

            Peter a Lucia

            Keď báčik z Chochoľova umrie

            Hájnikova žena

            Matka

            Ťapákovci

            Kým kohút nezaspieva

            Soiree

            Začiatok je vždy o 8.00 hodine.

            Verím, že poskytnuté voľno zmysluplne využijete a aj takýmto spôsobom sa budete pripravovať na maturitnú skúšku zo slovenského jazyka a literatúry.

            Ing. Lýdia Haliaková, riaditeľka

          • Usmernenie ministerky školstva, vedy, výskumu a športu SR vo veci prerušenia vyučovania v školách a školských zariadeniach

          • Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky podľa ustanovenia § 3 ods. 8 vyhlášky č. 231/2009 Z. z. Ministerstva školstva SR o podrobnostiach o organizácii školského roka na základných školách, na stredných školách, na základných umeleckých školách, na praktických školách, na odborných učilištiach a na jazykových školách v dôsledku ohrozenia života a zdravia detí, žiakov alebo zamestnancov škôl a školských zariadení na základe rozhodnutia hlavného hygienika a záverov Ústredného krízového štábu, ktoré je zapríčinené šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19 

            prerušuje vyučovanie na školách a školských zariadeniach v období

            od 16. marca 2020 do 27. marca 2020 vrátane.

            Na Strednej priemyselnej škole dopravnej, Kvačalova 20, Bratislava bude v tomto období ďalej prebiehať dištančné štúdium a samoštúdium žiakov prostredníctvom elektronickej komunikácie – EDUPAGE - s učiteľmi jednotlivých predmetov.
             

            Upozorňujem, že žiaci sú povinní vypracovať všetky zadané úlohy, projekty, prezentácie požadovaným spôsobom tak, aby ich mohli učitelia priebežne hodnotiť. Hodnotenie týchto úloh bude riadnou súčasťou hodnotenia v jednotlivých predmetoch.

            Zmena termínov pre žiakov IV. ročníka:

            Externá časť a písomná forma internej časti maturitnej skúšky zo slovenského jazyka a literatúry sa presúva na 31. marca 2020.

            Externá časť a písomná forma internej časti maturitnej skúšky z cudzieho jazyka sa presúva na 1. apríla 2020.

            Termín konania internej časti maturitnej skúšky sa presúva na  1. – 5. júna 2020.

            O prípadnom posunutí ďalších termínov, ktoré boli stanovené v časovom ročnom pláne školy, budú učitelia i žiaci školy včas informovaní.

            Upozorňujem žiakov, aby dodržiavali pokyny zverejnené hlavným hygienikom SR a nepovažovali toto obdobie za „prázdniny“.

             

            Ing. Lýdia Haliaková, riaditeľka

          • Závery rokovania krízového štábu BSK v súvislosti s aktuálnou epidemiologickou situáciou

          • Vzhľadom na to, že sa na viacerých školách vyskytli podozrenia, že niektorí zo žiakov mohli prísť do kontaktu s osobami, ktoré boli pozitívne testované a bola u nich potvrdená nákaza novým koronavírusom,

            Bratislavský samosprávny kraj prerušuje vyučovanie od pondelka 9. 3. 2020 do piatku 13. 3. 2020 na stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK,

            teda aj na našej škole – Strednej priemyselnej škole dopravnej, Kvačalova 20, Bratislava.

            Informácie pre rodičov, ako postupovať pri dávke ošetrovné v prípade podozrenia na koronavírus nájdete na stránke Sociálnej poisťovne a na stránke BSK https://bratislavskykraj.sk/zamestnanie/ .

            Žiaci budú študovať z domu formou e-learningu – počas celého týždňa sú povinní  sledovať zadania úloh z jednotlivých vyučovacích predmetov na stránke edupage našej školy.

            Počas týchto dní prebehne dezinfekcia priestorov školy technicko-hospodárskymi zamestnancami školy, aby sa tým eliminovalo šírenie nákazy.

            Samozrejme, ostávajú v platnosti aj všetky predchádzajúce opatrenia a odporúčania.

            O ďalšom vývoji Vás budeme priebežne informovať.

            Cieľom tohto usmernenia nie je vyvolávať paniku a znepokojenie, naopak, máme záujem na tom, aby sa predišlo šíreniu nákazy a aby sme ochránili našich žiakov.

          • Dôležité upozornenie pre žiakov SPŠD

          • V súvislosti s aktuálnym vývojom epidemiologickej situácie (a po zatvorení všetkých škôl v okrese Malacky)  riaditeľka školy odporúča žiakom, ktorí majú trvalý pobyt v okrese Malacky  (obce: Borinka, Gajary, Jablonové, Jakubov, Kostolište, Kuchyňa, Láb, Lozorno, Malé Leváre, Marianka, Pernek, Plavecké Podhradie, Plavecký Mikuláš, Plavecký Štvrtok, Rohožník, Sološnica, Studienka, Suchohrad, Veľké Leváre, Vysoká pri Morave, Záhorie, Záhorská Ves, Závod a Zohor) ostať v domácom prostredí, aby sa vylúčili všetky možné riziká súvisiace aj so šírením vírusu.

            Uvedené opatrenie bude trvať od 9. – 11. marca 2020, t. j. 3 dni. Žiadame rodičov žiakov, ktorí ostanú tieto dni študovať v domácom prostredí, aby spätne kontaktovali triedneho učiteľa na edupage a potvrdili absenciu žiakov.

            Žiadame žiakov a rodičov sledovať našu webovú stránku, na ktorej budeme priebežne uverejňovať ďalšie aktuality a najmä nariadenia nášho zriaďovateľa – Bratislavského samosprávneho kraja o ďalšom postupe v tejto veci.

            Dovoľujeme si Vás opätovne upozorniť,  aby ste dôsledne dbali na dodržiavanie všetkých odporúčaní hlavného hygienika SR:

            • často si umývajte ruky mydlom a teplou vodou, najmenej po dobu 20 sekúnd,

            • očí, nosa a úst sa nedotýkajte neumytými rukami,

            • zakrývajte si nos a ústa pri kašľaní a kýchaní jednorazovou papierovou vreckovkou a následne ju zahoďte do koša,

            • vyhýbajte sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky nádchy alebo chrípky,

            • ak ste chorý, liečte sa doma,

            • zabráňte nechránenému kontaktu s divými alebo hospodárskymi zvieratami,

            • 14 dní od príchodu z oblasti postihnutej novým koronavírusom je potrebné kontrolovať svoj zdravotný stav (horúčka, kašeľ, bolesť hrdla, dýchavičnosť),

            • v prípade klinických príznakov po návrate je potrebné vyhľadať lekára a informovať ho o cestovateľskej anamnéze.

            Ak všeobecný lekár vysloví podozrenie z ochorenia spôsobeného novým koronavírusom 2019-nCoV (zodpovedne posúdi klinické a epidemiologické kritériá s dôrazom na cestovateľskú anamnézu), pacient bude riešený na príslušnom infektologickom pracovisku, ktoré určí ďalší postup liečby.

          • Lyžiarsky výcvik

          • V termíne od 24. do 28. februára 2020 sa naši prváci zúčastnili lyžiarskeho výcviku v stredisku v Hornej Lehote - SKI Tále. Aj z nelyžiarov sa úspešne stali lyžiari, ktorí zdolali záverečný slalom a na záver týždňa nám napadol sneh, ktorý k poriadnej tatranskej zime patrí. 

          • Dôležité upozornenie pre zamestnancov školy, žiakov a ich rodičov

          • V súvislosti s aktuálnym vývojom epidemiologickej situácie si dovoľujeme upozorniť Vás, aby ste dôsledne dbali na dodržiavanie všetkých odporúčaní hlavného hygienika SR a sledovali všetky dostupné informácie o vývoji epidemiologickej situácie na ich webovej stránke (www.ruvzba.sk ).

             

            Upozorňujeme rodičov, aby v prípade výskytu chrípkového ochorenia nechali žiakov v domácom prostredí, aby sa zabránilo šíreniu chrípky a aby sa vylúčili aj všetky možné riziká.

             

            Odporúčania hlavného hygienika SR:

            • často si umývajte ruky mydlom a teplou vodou, najmenej po dobu 20 sekúnd, môžete použiť dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu

            • očí, nosa a úst sa nedotýkajte neumytými rukami

            • zakrývajte si nos a ústa pri kašľaní a kýchaní jednorazovou papierovou vreckovkou a následne ju zahoďte do koša

            • vyhýbajte sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky nádchy alebo chrípky

            • ak ste chorý, liečte sa doma

            • zabráňte nechránenému kontaktu s divými alebo hospodárskymi zvieratami

            • 14 dní od príchodu z oblasti postihnutej novým koronavírusom je potrebné kontrolovať svoj zdravotný stav (horúčka, kašeľ, bolesť hrdla, dýchavičnosť)

            • v prípade klinických príznakov po návrate je potrebné vyhľadať lekára a informovať ho o cestovateľskej anamnéze

             

            Ak všeobecný lekár vysloví podozrenie z ochorenia spôsobeného novým koronavírusom 2019-nCoV (zodpovedne posúdi klinické a epidemiologické kritériá s dôrazom na cestovateľskú anamnézu), pacient bude riešený na príslušnom infektologickom pracovisku, ktoré určí ďalší postup liečby.

             

            Odborní pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava zriadili k otázkam verejnosti týkajúcim sa nového koronavírusu Call centrum s nepretržitou prevádzkou, odborníkov je možné kontaktovať mailom na  novykoronavirus@uvzsr.sk, ako aj na telefónnych číslach 0917 222 682 a 0918 659 580.

          • Deň otvorených dverí

          • Stredná priemyselná škola dopravná na Kvačalovej ulici 20 v Bratislave pozýva všetkých záujemcov o štúdium, rodičov a širokú verejnosť na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční 6. februára 2020 (štvrtok) v čase  od 10.00 h do 17.00 h. 

            Návštevníci si budú môcť prezrieť odborné učebne, v ktorých sa uskutoční prezentácia študijných odborov otváraných v budúcom školskom roku.  Budúcim žiakom bude umožnené  si aktívne vyskúšať moderné diagnostické prístroje na diagnostiku motorových vozidiel, programovanie robotov, naozajstný trenažér školskej autoškoly a  uvidia v prevádzke 3D tlačiareň. Zážitkom sa pre nich môže stať jazda v novom školskom elektromobile okolo budovy školy. Takisto si budú môcť vyskúšať  prijímacie pohovory zo slovenského jazyka a matematiky.  V odborných učebniach si vypočujú nácvik obhajob komplexných odborných prác maturujúcich žiakov.

            Počas celého dňa sa záujemcovia o štúdium budú môcť porozprávať  s vedením školy, s učiteľmi i staršími žiakmi o podmienkach prijatia na školu, priebehu štúdia, školských i mimoškolských aktivitách, účasti na medzinárodných projektoch, odborných stážach v zahraničí. O  možnostiach uplatnenia absolventov  študijných odborov zameraných na cestnú dopravu sú pripravení zodpovedať aj predstavitelia zamestnávateľov. Tešíme sa!

          • Múzeum colníctva a finančnej správy

          • Dňa 28. 1. 2020 naši druháci navštívili Múzeum colníctva v Devínskej Novej Vsi, kde sa oboznámili s históriou vzniku finančnej stráže od Rakúsko-Uhorska a jej pôsobení až po rok 1949. V múzeu našim študentom na dobových fotografiách a historických uniformách vysvetlili vývoj uniformy aj ich hodnostného označenia, ukázali služobné zbrane, dokumenty a predmety súvisiace s každodennou prácou Finančnej správy. Študenti si tiež nenechali újsť možnosť vyskúšať uniformy a odfotiť sa v nich.

          • Exkurzia - spaľovňa odpadu


          • Dňa 3. a 10. 12. 2019 žiaci štvrtého ročníka absolvovali exkurziu v spaľovni komunálneho odpadu vo Vlčom hrdle. Oboznámili sa s prevádzkou spaľovne a v reále videli množstvo odpadu, ktorý sa denne vyprodukuje a ktorýsa sa následne môže ešte separovať.

          • Cestovanie s ISIC-om v mobile

          • Od septembra tohto roku sa cestovanie so stredoškolským preukazom ISIC v integrovanej bratislavskej doprave oveľa zjednodušilo. Viac info nájdete na tomto linku https://isic.sk/aktuality/cestuj-v-bid-ke-s-isicom-v-tvojom-mobile/

             

            Dôležitou informáciou pre žiakov je hlavne skutočnosť, že v prípade ak majú zakúpenú aktuálnu revalidačnú známku ISIC resp. na svojom preukaze majú vyznačenú platnosť pre aktuálny školský rok nemusia si uhrádzať 3 eurový poplatok a prikladať preukaz k terminálu na škole kvôli použitiu preukazu v doprave. V aplikácie IDS BK si jednoducho zaregistrujú svoj preukaz a následne si môžu kupovať zľavnený cestovný lístok cez túto aplikáciu. Aplikácia overí nárok na zľavu resp. platnosť preukazu. V prípade dodatočnej kontroly priamo v dopravnom prostriedku si revízor môže vyžiadať samotný preukaz. Stačiť mu však bude aj virtuálny ISIC v našej aplikácii ISIC, ktorú si žiaci môžu stiahnuť aj na adnroid aj na iphone.

          • Majstrovstvá vo florbale

          • Dňa 27. 11. 2019 sa uskutočnila súťaž vo florbale. Výber školy sa umiestnil na majstrovstvách BA II vo florbale na 2. mieste. Žiak našej školy - Jakub Kratochvíl bol vyhlásený za najlepšieho brankára turnaja. Žiaci našej školy sa predstavili v zostave Samuel Blažek, Róbert Futák, Viktor Futák, Tomáš Gombkötö, Jakub Kratochvíl, Juraj Lacko, Erik Matlovič a Andrej Szigl.

          • Burza práce a informácií

          • Dňa 25. novembra 2019 si stánok našej školy mohli obzrieť účastníci Burzy práce a informácií v priestoroch Cultusu v Ružinove. Pani učiteľky a ochotní žiaci z Kvačalky poskytovali informácie a propagačné materiály o študijných odboroch, autoškole a aktivitách školy. Akciu organizoval Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

          • Exkurzia v ZSSK

          • Dňa 19. 11. 2019 sa naši druháci zúčastnili exkurzie v ZSSK, kde absolvovali prezentáciu pracovísk a dozvedeli sa o možnostiach uplatnenia sa na trhu práce. Aj táto exkurzia im do budúcna pomôže v rozhodovaní sa o voľbe povolania.

          • Florbalový turnaj

          • Dňa 14.11.2019 sme sa zúčastnili florbalového turnaja - na SSOŠOOM Vranovská 4. Vo finále nás porazilo domáce družstvo so skóre 4:3 - domáci rozhodca si vymyslel 2 góly. Nás reprezentoval výber školy: Samuel Blažek III.C, Patrik Drozdík I.A, Róbert Futák III.A,Viktor Futák II.C, Tomáš Gombkötö 1.A, Nicolas Kišoň 1.A, Jakub Kratochví 3.Al, Juraj Lacko 2.A, Rastislav Mackovich 3.A, Erik Matlovič 3.B,Andrej Szigl 3.C, René Ďuriš 1.A.