• Deň IKT na Kvačalke

          • Dňa 13. júna 2019 sa na Strednej priemyselnej škole dopravnej na Kvačalovej ulici 20 v Bratislave uskutoční už IX. ročník akcie pod názvom Deň IKT na Kvačalke.

             

            Žiaci II. ročníka budú obhajovať práce, na ktorých pracovali počas celého školského roka. Ich témy si vyberali z ponuky poskytnutej učiteľmi všeobecnovzdelávacích a odborných predmetov zverejnenej na školskej internetovej stránke. Hotové práce odovzdali svojim učiteľom informatiky, ktorí ich hodnotia v spolupráci s ostatnými učiteľmi, teda zadávateľmi tém. Samotná prezentácia prác bude prebiehať počas celého dňa pred štyrmi skúšobnými komisiami, v ktorých zasadnú učitelia podľa svojej odbornosti a príslušnosti k témam. Akciou sú motivovaní aj žiaci I. ročníka, ktorí sa v tento deň zúčastňujú prezentácií ako diváci.

          • Express yourself!

          • Na Strednej priemyselnej škole dopravnej na Kvačalovej ulici v Bratislave sa dňa 10. júna 2019 uskutoční V. ročník školskej prezentácie vybraných diel svetových autorov pod názvom Express Yourself!/ äussere dich!

            Literatúru si žiaci III. ročníka zapožičali zo školskej knižnice a čítali ju v priebehu školského roka  v anglickom, prípadne v  nemeckom jazyku. V prezentácii sa zamerajú nielen na výklad obsahu diela a jeho hlavnej myšlienky, ale i na rôzne citáty a použité gramatické javy. Takisto sa budú venovať krátkemu životopisu a prehľadu tvorby toho ktorého spisovateľa. Žiaci budú prezentovať podľa harmonogramu v štyroch komisiách, ktoré budú tvoriť učitelia anglického, resp. nemeckého jazyka a tiež odborní učitelia, ktorí jazyk ovládajú. Každoročným organizovaním tejto školskej akcie chceme podporiť čitateľský záujem žiakov o svetovú literatúru a všeobecne rozvoj čitateľskej gramotnosti.

          • SPŠD na Kvačalovej 20 spolu so SPŠE na Zochovej 9 organizujú spoločný Robotický deň

          • Dňa 11. júna 2019 o 9.00 hodine v priestoroch Stredne priemyselnej školy elektrotechnickej na Zochovej ulici v Bratislave vyvrcholí projekt podporený BSK Škola škole 2019 medziškolskou súťažou pod názvom Robotický deň. V tento deň budú medzi sebou súťažiť vybrané družstvá žiakov z dvoch stredných priemyselných škôl v Bratislavskom kraji, ktoré majú blízko k elektrotechnike: zo SPŠD, Kvačalova 20, Bratislava a zo SPŠE, Zochova 9, Bratislava. Každú školu bude reprezentovať 5 dvojíc žiakov, ktorí budú súťažiť v disciplíne nazývanej "stopár". Disciplína „stopár“ zahŕňa naprogramovanie robotického autíčka, ktoré v časovom limite musí prejsť po vyznačenej čiare a obísť rôzne prekážky. Víťazné dvojice z oboch škôl budú odmenené –  žiaci dostanú súčiastky na výrobu nových robotických autíčok, keďže žiaci ich radi skladajú aj vo svojom voľnom čase.

          • Zážitkové centrum vedy - Aurélium

          • Dňa 7. júna 2019 sa trieda I.A a I.B zúčastní exkurzie do Zážitkového centra vedy - AURÉLIUM. Centrum vedy je miesto, kde sa prelína zábava s učením v duchu hesla Jána Amosa Komenského „Škola hrou“, kedy je vedecký poznatok alebo akékoľvek učivo skryté v zábavnom experimente. Centrum vedy používa neformálne metódy, vyvažuje prvky hry a vzdelávania. Idea centra vedy vychádza z názoru, že najlepšie sa každý učí pomocou vlastných skúseností a zážitkov. Preto sa snaží všetkým návštevníkom dať príležitosť všetko vyskúšať a prísť na mechanizmus, akým daná vec funguje. Všetko je do značnej miery v rukách návštevníka. Hlavnou myšlienkou centra vedy je popularizovať vedu formou prístupnou širokej verejnosti tak, aby si každý z návštevníkov odniesol nové poznatky, zážitky a nové vedomosti.

          • SPŠD schválili nový projekt ERASMUS+

          • V týchto dňoch schválili našej škole projekt Skvalitnením kľúčových kompetencií učiteľov zvyšovať kvalitu výučby na SPŠD. Projekt začína už tento mesiac a bude trvať celý školský rok. Sme radi, že vďaka tomuto projektu sa budú môcť naši učitelia odborných i všeobecnovzdelávacích projektov zúčastniť kvalitných odborných školení v zahraničí a získať tak neoceniteľné vedomosti a skúsenosti, s ktorými sa podelia s našimi žiakmi počas vyučovacích hodín. 

          • Máme nový elektromobil!

          • Dnešným djňom naša škola vstupuje do sveta elektromobility.  Na novom elektromobile počas vyučovania žiaci budú skúmať výhody a nevýhody jedho prevádzky, nové konštrukčné riešenia a iné zaujímavé veci.

          • Verejná zbierka Belasý motýľ

          • Dňa 7. júna 2019 budú vybraní žiaci z I.C a II.B zbierať príspevky v rámci verejnej zbierky pre organizáciu Belasý motýľ združujúcu ľudí so svalovou dystrofiou.

          • ENVIROSPEKTRUM 2019

          • Náš šikovný maturant a fotograf Marek Rajcsányi zo IV.B sa zapojil do súťaže Envirospektrum 2019, ktorú vyhlásilo Ministerstvo životného prostredia SR a hlavným organizátorom je Slovenská agentúra životného prostredia. Témou tohoročnej súťaže, do ktorej Marek poslal svoje fotografie, je "Zima versus Jar". Držíme palce!

          • Predĺženie kariet ISIC na zľavy v doprave

          • Milí žiaci, nezabudnite si predĺžiť platnosť zľavy v doprave na Vašom ISIC preukaze. Aby ste mohli využívať zľavy aj počas prázdnin, je nutné tak urobiť do konca tohto školského roka Postup sa dozviete od Vašich triednych učiteľov, resp. je zverejnený na nástenke pri suplovaní.

          • Odborná stáž žiakov v Čechách

          • Už tretí deň prebieha odborná stáž našich žiakov v Českých mestách Olomouc a Havířov, ktorú realizujú v rámci projektu ERASMUS+ Zvyšovanie kvality praktickej prípravy na SPŠD.

            Osem žiakov študijného odboru 3760 M prevádzka a ekonomika dopravy bude dva týždne pracovať vo firme ČSAD Logistik, s. r. o. a  OL TRANS CZ, s. r. o. v Olomouci. Skupina ôsmich žiakov zložená zo žiakov študijných odborov 3765 M technika a prevádzka dopravy a 3739 M elektrotechnika v doprave a telekomunikáciách bude pracovať v autoservisoch Autodum Vrána, s. r. o. a autochodura, s. r. o. v Havířove.

          • Čítanie z knihy "Kto chytá v žite"

          • Z knihy amerického autora J. D. Salingera "Kto chytá v žite" bude v priestoroch Mestskej knižnice na Kapucínskej 3 v Bratislave vo štvrtok 23. mája 2019 od 9.00 h pre našich žiakov triedy I.C čítať herec Vladimír Kobielski.

          • Deň detí vo FITKU

          • Žiaci I.A triedy oslávia Deň detí vo Fitku - v OC Centrál - Golem Club Relx. Netradičné skupinové cvičenia a cvičenia na posliňovacích strojoch začínajú 31. mája 2019 od 9.30 hodiny.

          • EKOTOPFILM

          • Trieda I.A sa dňa 30. mája 2019 zúčastní "Junior festivalu" v rámci festivalu EKOTOPFILM. Cieľom tohto podujatia, ktoré začína o 8.00 hodine v Pistoriho paláci na Štefánikovej ulici 834/25 je podporiť vzťah žiakov k životnému prostrediu zhliadnutím inšpiratívnych filmov, ktoré rozprávajú mladej generácii o posolstvách ochrany prírody.

          • Škola zážitkov HARVART

          • Dňa 28. mája 2019 sa žiaci I.A a I.B zúčastnia podujatia Svet médií 4, ktoré sa bude konať  od 08:30 hod. v priestore SD Nivy Bratislava-Ružinov. Žiakom bude časť vstupného hradená kultúrnymi poukazmi 2019, takže prinesú do školy (najneskôr do piatku 24. mája 2019 iba 1,- €. Účasť je samozrejme povinná, ide o súčasť vyučovania v rámci realizácie tzv. Mediálnej výchovy žiakov.

          • Workshop na tému Slovenský štát

          • Dňa 24. mája 2019 od 9.05 h (od 3. vyučovacej hodiny) sa v miestnosti Kvačalka Gallery uskutoční workshop na tému Slovenský štát pre žiakov tried I.A a I.C. Workshop vedú lektory z neziskovej organizácie Post Bellum SK.

          • Zvyšovanie kvality praktického vyučovania žiakov SPŠD

          • Žiaci Strednej priemyselnej školy dopravnej na Kvačalovej ulici 20 v Bratislave sa v dňoch  19. 05. – 01. 06. 2019 zúčastnia odbornej stáže v Českej republike. Na absolvovanie stáže v dopravných  a logistických firmách im bol poskytnutý grant v rámci medzinárodného programu ERASMUS+.

            Cieľom projektu „Zvyšovanie kvality praktického vyučovania žiakov SPŠD“ je neustálym zvyšovaním kvality praktickej prípravy našich žiakov zlepšovať ich hodnotu a uplatniteľnosť na trhu práce. Poslaním našej školy nie je len odovzdávať vedomosti a pripravovať našich žiakov na povolanie a získanie prvej kvalifikácie, ale aj formovať ich postoje, viesť ich k dodržiavaniu etických a ľudských princípov. Našim cieľom je výchova takých odborníkov, ktorí po osvojení princípu celoživotného vzdelávania budú schopní splniť požiadavky doby a vyhovovať akýmkoľvek výzvam na trhu práce.

            Do projektu sme zapojili 16 žiakov III. ročníka, ktorých sme vyberali podľa zverejnených kritérií. Najdôležitejším bol dosahovaný študijný priemer v predošlých ročníkoch, nízka absencia na vyučovaní, preukázaný vzťah k odboru a zapojenie sa do triednych a ročníkových aktivít a súťaží. Žiaci napísali motivačný list, v ktorom sa vyjadrili, prečo sa chcú na stáži zúčastniť, aké vedomosti, zručnosti, kľúčové kompetencie chcú získať. Stáž v ČR je pre žiakov III. ročníka náhradou tzv. povinnej odbornej praxe.

            Osem žiakov študijného odboru 3760 M prevádzka a ekonomika dopravy bude dva týždne pracovať vo firme ČSAD Logistik, s. r. o. a  OL TRANS CZ, s. r. o. v Olomouci. Skupina ôsmich žiakov zložená zo žiakov študijných odborov 3765 M technika a prevádzka dopravy a 3739 M elektrotechnika v doprave a telekomunikáciách bude pracovať v autoservisoch Autodum Vrána, s. r. o. a autochodura, s. r. o. v Havířove.

          • Vedecká cukráreň

          • Djňa 21. mája 2019 (pondelok) o 9.00 hodine v CVTI SR sa uskutoční vedecká debatu na tému: Aurel Stodola, otec parných turbín

            Prednášajúcim bude:: prof. Ing. Štefan Luby, DrSc., vedecký pracovník, Fyzikálny ústav SAV

            Akcie sa zúčastní trieda I.B s Ing. Gaálovou. Zraz pred CVTI SR na Patrónke o 8.30 hodine.

             

          • Nočné čítanie v školskej knižnici

          • Aj v tomto školskom roku organizujeme na škole tzv. nočné čítanie v priestoroch školskej knižnice, tentoraz na tému "Moja najobľúbenejšia kniha". Vybraní žiaci budú čítať spolu s učiteľmi počas celej noci, až do skorého rána ukážky zo svojich obľúbených kníh.