• Klasifikácia prospechu v I. polroku 2020/2021

          • V súvislosti s Usmernením k hodnoteniu a klasifikácii prospechu a správania žiakov stredných škôl za prvý polrok školského roka 2020/2021 zverejneného na

            https://www.minedu.sk/usmernenie-k-hodnoteniu-ziakov-strednych-skol/

            oznamujem žiakom, že na pedagogickej porade, ktorá sa konala 4. novembra 2020 pedagogická rada rozhodla o nehodnotení predmetov a použití slovného vyjadrenia "absolvoval" z nasledujúcich vyučovacích predmetov:

             

            študijný odbor 3765 M technika a prevádzka dopravy:

            1. ročník - odborná prax

             

            študijný odbor 3760 M prevádzka a ekonomika dopravy

            3. ročník - informačné technológie v doprave

            4. ročník - informačné technológie v doprave

             

            študijný odbor 3739 M elektrotechnika v doprave a telekomunikáciách

            1. ročník - odborná prax

            2. ročník - odborné kreslenie v elektrotechnike

            3. ročník - aplikovaná informatika

            4. ročník - aplikovaná informatika

             

            Ing. Lýdia Haliaková, v. r., riaditeľka školy

          • Zmena rozvrhu počas dištančného vzdelávania

          • Oznamujeme Vám, že od 10. novembra 2020 dochádza k zmene rozvrhu počas dištančného vzdelávania z dôvodu zapracovania modulu praktického vyučovania dištančnou formou.

             

            Za pochopenie ďakujeme.

          • Zmena jesenných prázdnin.

          • Oznamujeme Vám, že na základe rozhodnutia Ministerstva školstva prišlo k zmene jesenných prázdnin.

            Nové termíny jesenných prázdnin pre žiakov teda sú:

             

            30. október 2020 (piatok)

            2. november 2020 (pondelok)

            6. november 2020 (piatok)

            9. november 2020 (pondelok)

             

            Za pochopenie ďakujeme.

          • Oznam o zmene stránkových hodín počas dištančného vzdelávania

          • Oznamujeme Vám, že škola bude otvorená každý pracovný deň v čase od 09:00 do 12:00 hod. Pri vstupe do školy ste povinní nahlásiť a zapísať sa na vrátnici. Naďalej platí dodržiavanie epidemiologických opatrení (rúško, odstup, dezinfekcia rúk).

            Za pochopenie ďakujeme.

             

          • Prechod na dištančné vzdelávanie

          • Vážení rodičia a milí žiaci,

            oznamujeme Vám, že od 12.10.2020 až do odvolania Stredná priemyselná škola dopravná prechádza na dištančné vzdelávanie na základe rozhodnutia ministerstva školstva o prerušení prezenčného vzdelávania na stredných školách z dôvodu zhoršenia epidemiologickej situácie ochorenia COVID - 19.

            Dištančné vzdelávanie žiakov bude prebiehať podľa nového rozvrhu hodín, ktorý bude po prihlásení žiakov na Edupage zverejnený. Podľa nového rozvrhu sa bude dištančne vzdelávať od 13.10.2020, nakoľko 12.10.2020 bude prebiehať  mimoriadna porada pedagogických zamestnancov.

            Za pochopenie a spoluprácu ďakujeme.

          • Otvorenie školy od 22. 06. 2020

          • Pripravte sa na prezenčné preskúšanie z vybraných predmetov

            Oznamujeme žiakom našej školy, že Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu povolilo otvorenie všetkých stredných škôl od 22. júna 2020 do 30. júna 2020. 

            Dochádzka žiakov do školy je dobrovoľná, vyučovanie podľa rozvrhu nebude prebiehať.

            Pri vstupe do budovy školy potrebujete mať vytlačené a podpísané tlačivo zákonným zástupcom.  Tlačivo  Vyhlásenie zákonného zástupcu nájdete tu:

            https://www.sps-dopravna.sk/wp-content/uploads/2020/06/Vyhlásenie_zákonného_zástupcu.docx

            Dôrazne odporúčam vybraným žiakov,  ktorí z rôznych dôvodov neprejavili dostatočné výsledky v dištančnom vzdelávaní, dostaviť sa do školy na prezenčné preskúšanie z daných predmetov. Úspešné absolvovanie tohoto preskúšania, resp. ďalších individuálnych konzultácií, umožní žiakom úspešný prechod do vyššieho ročníka. V opačnom prípade im hrozí opakovanie ročníka, prípadne opravné skúšky v auguste.

            Pozvánky na preskúšanie s uvedením konkrétneho termínu budú zaslané na poštovú adresu zákonných zástupcov. O prípadných ďalších konzultáciách je možné sa dohodnúť s vyučujúcimi cez Edupage.

            Učebnice nie je potrebné nosiť do školy, výmena učebníc pre vyšší ročník sa uskutoční začiatkom mesiaca septembra 2020. Odporúčam tiež žiakom využiť tieto dni (od 8.00 - 12.30 h) na vybavenie si rôznych potvrdení o návšteve školy a prolongáciu karty ISIC. 

            V utorok 30. júna 2020 o 9.00 h predpokladáme účasť všetkých žiakov, keďže triedni učitelia budú odovzdávať vysvedčenia.

            Ing. Lýdia Haliaková, riaditeľka

          • Rozhodnutie o prijímacom konaní na nenaplnený počet miest pre 1. ročník šk. roka 2020/2021

          • Riaditeľka SPŠD, Kvačalova 20, Bratislava oznamuje, že sa na škole uskutoční prijímacie konanie na nenaplnený počet miest.

            3739 M  elektrotechnika v doprave a telekomunikáciách – 7 žiakov

            3765 M  technika a prevádzka dopravy – 9 žiakov

            Uchádzač, alebo zákonný zástupca maloletého uchádzača môže do 19. júna 2020 podať prihlášku na vzdelávanie pre prijímacie konanie na nenaplnený počet miest (druhé kolo).

            Prijímacie konanie na nenaplnený počet miest sa uskutoční dňa 22. júna 2020 v rovnakej forme a podľa rovnakých kritérií ako v prvom kole. S uchádzačmi budeme komunikovať e-mailom a telefonicky. Po tomto dátume budú uchádzačom odoslané rozhodnutia o prijatí.

          • Otvorená vrátnica v škole počas týždňa

          • Milí žiaci,

            oznamujeme Vám, že od zajtra bude škola otvorená každý deň okrem piatku od 8.00 - 12.30 h. Službe na vrátnici stačí oznámiť, či ste si prišli pre potvrdenie o návšteve školy, prolongovať kartu ISIC na budúci školský rok, alebo z iných dôvodov.

            Ak si chcete predĺžiť platnosť zliav pre dopravu na karte ISIC (lebo Vám platí iba do 30. júna 2020), stačí v priebehu mesiaca jún spraviť tieto dva kroky:

            1.krok

            Na číslo 8844 pošlite SMS v tvare:

            TC medzera priezvisko (uvedené na preukaze) medzera číslo čipu

            (sms bude spoplatnená 3,- €)

            2. krok

            prísť do školy a priložiť svoj ISIC k terminálu (u pani tajomníčky)

            Ing. Lýdia Haliaková, riaditeľka

             

             

          • Výsledné známky z maturitných predmetov

          • Oznamujeme žiakom IV. ročníka - maturantom, že výsledné známky z maturitných predmetov si môžu pozrieť po prihlásení na EduPage. 

            Upozorňujeme, že jednotlivé známky je potrebné schváliť - teda vyjadriť svoj súhlas, resp. nesúhlas do 15. mája 2020. V zmysle rozhodnutia ministerstva školstva "ak žiak do 15. mája 2020 nevyjadrí svoj nesúhlas s výslednou známkou z niektorého predmetu internej časti maturitnej skúšky, škola vystaví žiakovi maturitné vysvedčenie".

            V zmysle uvedeného Vás žiadame o urýchlenú realizáciu schvaľovacieho procesu.

            O termínoch vydania koncoročných a maturitných vysvedčení a dodatkov k maturitným vysvedčeniam Vás budeme informovať po 18. máji 2020 na tomto mieste.

            Ing. Lýdia Haliaková, riaditeľka

          • Opäť spustená prevádzka školskej autoškoly

          • V súlade s rozhodnutím krízového štábu SR, ktorý rozhodol o uvoľnení prevádzok autoškôl od 6. mája 2020 - pokračuje prevádzka našej autoškoly SPŠD od zajtra 7. mája 2020 pri dodržaní prísnych hygienických opatrení pri praktickom výcviku:

            vodič a inštruktor musia mať vhodným spôsobom prekryté horné dýchacie cesty (rúško, šál, šatka),

            - praktický výcvik vo vedení vozidla a údržby vozidla možno vykonávať len za účasti jedného účastníka vodičského kurzu a jedného inštruktora,

            - po každom výcviku vedenia vozidla a výcviku na trenažéri, ktorý absolvuje jeden účastník kurzu musí byť interiér vozidla, najmä volant a rýchlostná páka, vydezinfikovaný dezinfekčným prostriedkom,

            - medzi jednotlivými jazdami vozidlom pri zmene účastníka kurzu musí byť prestávka v trvaní najmenej 15 minút.

            Milí žiaci,

            predpokladám, že radi využijete obdobie, kedy nemusíte prezenčne chodiť do školy na to, aby ste si dokončili praktické jazdy a rýchlejšie získali vodičák. V najbližších dňoch budete kontaktovaní inštruktormi, ktorí s Vami dohodnú termíny.

            https://www.skvza.sk/

            Ing. Lýdia Haliaková, riaditeľka 

          • MATURANTI - skupiny príbuzných predmetov

          • V súlade s Rozhodnutím o termínoch a organizácii internej časti maturitnej skúšky v čase mimoriadnej situácie v školskom roku 2019/2020 sa maturitná skúška na našej škole vykonáva administratívne.

            Hodnotenie v predmete internej časti maturitnej skúšky sa získa ako aritmetický priemer známok z tohto predmetu alebo skupiny príbuzných predmetov. Do aritmetického priemeru známok sa započítajú koncoročné známky zo všetkých ročníkov a polročné známky z posledných dvoch ročníkov. Aritmetický piremer sa zaokrúhľuje na celé číslo smerom nahor.

            V súlade s týmto rozhodnutím určujem skupiny príbuzných predmetov, ktorých známky sa započítajú do aritmetického priemeru hodnotenia maturitného predmetu.

            Skupiny príbuzných predmetov si maturanti jednotlivých študijných odborov nájdu po prihlásení do školského informačného systému EduPage v správe.

            Výsledné známky budú sprístupnené na EduPage (po prihlásení) každému maturantovi najneskôr 12. mája 2020. O ďalšom postupe Vás budeme včas informovať na tomto mieste.

             

            Ing. Lýdia Haliaková, riaditeľka

          • Aktualizácia neklasifikovaných predmetov

          • V zmysle aktualizovaného Usmernenia na hodnotenie žiakov strednej školy v čase mimoriadnej situácie, spôsobenej prerušením vyučovania v školách v školskom roku 2019/2020 zo dňa 20. 04. 2020 uverejnenom na

            https://www.ucimenadialku.sk/usmernenia/hodnotenie-v-zs-a-ss/

            riaditeľka Strednej priemyselnej školy dopravnej, Kvačalova 20, Bratislava upravuje zoznam neklasifikovaných predmetov v II. polroku školského roka 2019/2020 tak, že  pridáva do zoznamu neklasifikovaných predmetov vyučovací predmet

            meranie a diagnostika

            pre študentov študijného  odboru 3765 M technika a prevádzka dopravy a 3739 M elektrotechnika v doprave a telekomunikáciách.

          • Hodnotenie žiakov v II. polroku 2019/2020

          • Učitelia Strednej priemyselnej školy dopravnej na Kvačalovej 20 v Bratislave v súlade s Usmernením Ministra školstva, vedy a športu SR zverejnenom na internetovej stránke https://www.ucimenadialku.sk/subory/usmernenie-hodnotenie-ziakov-strednych-skol.pdf  dňa 6. apríla 2020 a po schválení pedagogickou radou budú dodržiavať tieto základné princípy hodnotenia žiakov v čase prerušeného vyučovania:

            • zabezpečiť spravodlivosť pri hodnotení každého žiaka rešpektovaním individuálnych podmienok na domácu prípravu a dištančné vzdelávanie,
            • sústrediť pozornosť na poskytovanie slovnej spätnej väzby,
            • akceptovať jedinečnosť podmienok žiakov na vzdelávanie.

            V čase mimoriadnej situácie nemôžu byť hodnotenie a klasifikácia znížené len na základe neplnenia požiadaviek na domácu prípravu a dištančného vzdelávania z objektívnych príčin. Objektívne príčiny musia byť potvrdené telefonicky alebo elektronickou poštou zo strany zákonného zástupcu.

            Priebežné hodnotenie má mať charakter konštruktívnej spätnej väzby poskytovanej žiakom počas učenia sa. Má mať motivačný charakter, pomenovať žiakom chyby, ktoré robia a navrhnúť postup pri ich odstraňovaní. Priebežné hodnotenie má mať značne individualizovaný charakter, zohľadňovať vekové a individuálne osobitosti žiaka a prihliadať na jeho momentálnu psychickú i fyzickú disponovanosť.

            Pri priebežnom aj záverečnom hodnotení sa prihliada predovšetkým na osobitosti, možnosti a individuálne podmienky na domácu prípravu počas prerušeného vyučovania v škole. Pri priebežnom aj záverečnom hodnotení sa odporúča zohľadniť aj sebahodnotenie žiaka.

            Keďže podmienky v čase prerušeného vyučovania neumožňujú naplniť ciele vybraných predmetov kvalitnou/plnohodnotnou realizáciou, rozhodla riaditeľka školy so súhlasom pedagogickej rady o neklasifikácii vybraných vyučovacích predmetov v jednotlivých študijných odboroch v  II. polroku 2019/2020 takto:

            3765 M technika  a prevádzka dopravy: 

            - telesná a športová výchova, prax, odborné kreslenie, elektrotechnické merania, aplikovaná informatika

            3760 M prevádzka a ekonomika dopravy

            - telesná a športová výchova, prax, informačné technológie v doprave, praktické cvičenia, technické kreslenie

            3739 M elektrotechnika v doprave a telekomunikáciách

            - telesná a športová výchova, prax, odborné kreslenie v elektrotechnike, elektrotechnické merania, aplikovaná informatika

            Podklady na hodnotenie výchovno-vzdelávacích výsledkov žiakov počas prerušeného vyučovania získava učiteľ najmä z portfólií žiackych prác a elektronickou, prípadne telefonickou komunikáciou so žiakmi. Podkladmi môžu byť projekty, riešenia komplexných úloh, prezentácie, tematické práce, samostatné praktické práce a plnenie dištančných úloh, spracovaných žiakmi počas domácej prípravy s prihliadnutím na individuálne podmienky každého žiaka.

            Počas trvania prerušenia vyučovania sa neodporúča hodnotiť žiakov na základe testov a písomných skúšok. Rovnako sa neodporúča zadávať žiakom test v danom časovom limite s ohľadom na možnosť technických problémov s pripojením na internet.

            V čase mimoriadnej situácie sa ruší povinnosť realizovať predpísané kontrolné písomné práce, vyplývajúce z výkonového štandardu štátneho vzdelávacieho programu.

            Po obnovení vyučovania v školách sa písomné a ústne skúšanie nerealizuje najmenej dva týždne od nástupu žiakov do školy, v prípade žiakov posledných ročníkov štúdia najmenej jeden týždeň.

            Priebežná klasifikačná pedagogická porada k III. štvrťroku a tiež stretnutie s rodičmi  sa koná elektronicky.

            Pre žiakov IV. ročníka riaditeľka zabezpečí konanie pedagogickej rady elektronicky (Edupage,  per rollam) do 30. 04. 2020, aby žiaci mohli dostať vysvedčenie v riadnom termíne.

            V prípade, že sa vyučovanie v školách neobnoví do 15. 06. 2020 (pre žiakov I. – III. ročníka), riaditeľka zabezpečí konanie pedagogickej rady elektronicky (Edupage,  per rollam) tak, aby žiaci mohli dostať vysvedčenie v riadnom termíne.

            V čase mimoriadnej situácie nemôže byť žiak zo žiadneho predmetu hodnotený stupňom prospechu nedostatočný , t. j. nemôže opakovať ročník. Vo výnimočných prípadoch je možné určiť pred postupom do vyššieho ročníka preskúšanie u tých žiakov, ktorí zo subjektívnych príčin neplnili požiadavky vyučovania na diaľku, a dosiahli neuspokojivé výsledky za obdobie pred prerušením vyučovania. Ide o žiakov, ktorí počas celého obdobia prerušenia vyučovania zo subjektívne potvrdených dôvodov odmietali komunikovať s vyučujúcimi. Preskúšanie takýchto žiakov je možné najskôr dva mesiace po obnovení vyučovania v školách alebo do 31.8.2020. O preskúšaní žiaka rozhoduje pedagogická rada.

            Bratislava 13. apríl 2020                                                               Ing. Lýdia Haliaková, riaditeľka